God matøkonomi
Det er god økonomi å lage maten selv.
Hjemmelagede matpakker til lunsj
er et eksempel.
Det fins mange enkle oppskrifter
for gode matretter og matpakker.
Ferdigmat er ofte dyrt.
Mat på restaurant og kafé er også dyrt.
Og det er dyrt å bestille mat hjem.
Av og til kan du unne deg
ferdigmat eller mat på kafé.
Det er dårlig økonomi å kaste mat.
Derfor er det god økonomi
å oppbevare maten riktig.
Mange ferske matvarer
holder seg ikke lenge.
Derfor må vi handle ferske matvarer ofte,
og ikke så mye av gangen.
Melk, smør, ost, pålegg og grønnsaker
holder seg best i kjøleskap.
Mange kjøleskap har egne skuffer for
frukt og grønnsaker.
Følgende tørrvarer kan du ha i
i kjøkkenskap eller skuffer:
- kaffe og te
- mel
- sukker og salt
- knekkebrød
- krydder
- tørket frukt
- hermetikkbokser
- posemat
- pasta og ris
Du kan gjerne fryse ned middagsmat
som er til overs
og spise den en annen dag.
Når du handler mat,
pakk handleposen riktig
så matvarer ikke blir ødelagt
på veien hjem.
Riktig pakking er:
- legg kalde og frosne varer for seg
- legg tunge og harde varer
nederst i handleposen - legg lette og myke varer
øverst i handleposen